Mi se pare fascinant cand ajung in locuri despre care doar auzisem sau despre care am urmarit documentare la televizor.
Pompeii este unul dintre acele locuri despre care am vazut nenumarate emisiuni pe Discovery si care m-a fascinat prin istoria sa. Imi era greu de crezut sau mai bine spus de imaginat, cum un vulcan aflat la o distanta de peste 20 km a putut eradica o intreaga civilizatie. Si mai mult decat atat, cum a putut ramane aproape intact orasul, in urma eruptiei.
Am ajuns in Pompeii cu trenul din Napoli. A fost singurul bilet pe care l-am putut achizitiona online, de pe trenitalia.com. A costat 10 euro, dar este mai avantajos daca il cumparati direct din gara (Garibaldi). Pentru cumparaturile online, se aplica si o taxa, astfel ca biletul costa in mod normal nu mai mult de 6 euro (dus-intors).
O data ce am ajuns in gara, mi s-a propus o excursie pana la Vesuviu – 20 de euro, doar transport. Am fost tentata sa accept pentru ca nu imi era clar cum puteam ajunge la Vesuviu. Stiam ca exista un autobuz, dar nu stiam unde era statia. Sa nu acceptati, explic mai jos cum se poate ajunge la Vesuviu cu doar 4 euro 🙂
Pompeii
Pentru a vizita ruinele orasului, se achita taxa de intrare de 15 euro. Coada este considerabila, insa se avanseaza destul de repede.
Situl arheologic este generos, bine intretinut si in aer liber. Folositi palarie, protectie solara si ochelari pe timpul verii si hidratati-va corespunzator.
Recunosc ca nu am vizitat situl in intregime, ci am mers pe drumul principal al orasului. Din loc in loc erau stradute adiacente, care insa pareau fara sfarsit si nu m-am incumentat, avand in plan sa ajung si pe Vesuviu si nestiind inca cum 🙂
Cred ca am vazut 10% din totalul sitului, dar chiar si asa am putut vedea casele civilitatiei disparute, cu picturi pe pereti si diferite incaperi. Te face sa te gandesti la viata locuitorilor, la traiul lor de zi cu zi, sa te intrebi care erau grijile si motivele lor de fericire.
Vesuviu
Pentru a ajunge din Pompeii la Vesuviu, exista un autobuz al companiei de transport public Sita. Cand iesiti din situl arheologic pe la Porta Marina, mergeti pe drumul Via Villa dei Misteri, prin spatele casei de bilete si urcati drumul pana veti vedea pe partea dreapta semnul autobuzului Sita – acesta este albastru si italienii se refera la el ca fiind ”the blue line”.
Costul unei calatorii este aproximativ 4 euro pe sens si se achita direct la sofer. Ultima cursa pleaca din Pompeii la 15.30, avand in vedere ca ultima intrare la Vesuviu este in jurul orei 17.00 (sau 17.30).
O data ajunsi la poalele vulcanului, se achita o taxa de intrare de 10 euro si incepe ascensiunea 🙂 Pe masura ce urcati, peisajul in jur se modifica, terenul devenind din ce in mai arid, cu mult, mult praf.
Nu trebuie sa fiti echipati de munte, niste adidasi sunt mai mult decat ok. In functie de conditia fizica, veti ajunge mai repede sau mai greu in varf. Traseul nu este unul usor, fiind abrupt. Astfel ca, daca va stiti sedentari, incarcati-va cu rabdare si respirati adanc pentru ca inima va va sari din piept 🙂
O data ajunsa in varf, am observat ca vulcanul ”respira” (emana gaze) si pentru prima data am constientizat faptul ca ma aflu pe un vulcan activ. Vazandu-i craterul imens (am citit ca ar avea 6 km) am inteles cum este cu putinta ca lava aruncata sa distruga tot ce intalnea in cale (si nu doar lava).
Bottom line – aceasta excursie a meritat din plin!