Traseu de-o zi: Drumetie in Tara Luanei

Si acesta este tot un traseu aproape de Bucuresti, care poate fi facut intr-o zi, daca pleci devreme de acasa 🙂

Fara sa stiu ca acest traseu poarta numele de Tara sau Drumul Luanei, aveam marcate cateva obiective in google maps, pe care voiam de ceva vreme sa le vizitez.

Este un traseu foarte frumos, in special pentru iubitorii de natura si drumetii pe munte. Nu este un traseu usor, este necesara o conditie fizica medie si atentie pe unde pasesti. Dar iti garantez ca merita si ca te vei intoarce la masina cu o stare de bine. Obosit, dar cu sentimentul ca a meritat efortul!

Traseul incepe mai jos de Poiana Cozanei, in Nucu, unde trebuie sa achiti o taxa de intrare/vizitare de 10 lei/persoana. Tot aici vei afla ca sunt 3 trasee posibile:

Circuit 2: Nucu – Poiana Cozanei – Piatra cu Cruce – Piatra cu Semne – Piatra Ingaurita – Crucea Spatarului – Agatonul Nou – Agatonul Vechi – Lacul Mistretilor – Fundatura – Nucu

Circuit 3 – Nucu – Poiana Cozanei – Pestera (Fundul Pesterii) – Scaunele lui Negru Voda – Pestera (Fundul Pesterii) – Chilia lui Dionisie Torcatorul – Bisericuta lui Iosif – Chilia lui Dionisie Torcatorul – Poiana Cozanei – Nucu

Circuit 4: Nucu – Poiana Cozanei – Bisericuta lui Iosif – Agatonul Vechi – Agatonul Nou –  Crucea Spatarului – retur.

Nu ma intrebati care este circuitul 1 pentru ca nu stiu sa va raspund 🙂 Exista un indicator cu cele 3 circuite, numaratoarea incepand de la 2.

Noi am facut o combinatie de circuite, 3 si 4. Nu am respectat intocmai ordinea, pentru ca marcajul din zona lasa de dorit. Nu am reusit sa vedem tot, nu ne mai tineau picioarele, plus ca voiam sa ajungem totusi pe lumina la masina.

Am plecat din Nucu, am ajuns in Poiana Cozanei – o intindere minunata de verde, am urcat la Chilia lui Dionisie si apoi am urmat traseul 4, din care am vazut Biserica lui Iosif si Agatonul Nou. Am fi putut vedea si Agatonul Vechi, insa recunosc ca pozele gasite pe internet m-au descurajat. Mi s-a parut mult mai interesant Agatonul Nou.

De la Agatonul Nou am coborat pe unde am urcat si am ajuns iar in Poiana Cozanei. Aceasta plimbare dus-intors a durat aproximativ 4-5 ore. Traseul pe alocuri este foarte abrupt, in special in apropiere de Agatonul Nou. Cu atentie insa, nu vei intampina probleme. Pana la Biserica lui Iosif am vazut chiar si copii.

O data ajunse in Poiana Cozanei ne-am facut curaj si am intrat intr-o zona ce parea cu acces restrictionat – exista gard de imprejmuire si 2 cai superbi in interior. Dar cum poarta era deschisa…am intrat. Si astfel am descoperit ca de fapt traseul 3 de aici incepea. Am mers astfel si pana la Pestera (Fundul Pesterii) unde am constatat ca nu poate fi vizitata, doar observata. Este inchisa cu un grilaj de fier.

Desi nu am urmat traseul ca la carte si am si sarit peste obiective, am vazut suficient. A fost o plimbare cu adevarat frumoasa. Iar dupa alte 3 ore eram deja acasa.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s