Un traseu cu grad de dificultate redus, cu elemente care vor bucura atat adultii, cat si copiii 🙂
Daca aveti la dispozitie o singura zi si locuiti la 1-2 ore de Buzau, acest traseu este potrivit pentru o plimbare in natura si relaxare.
Am organizat traseul astfel: vizita si degustare la crama Lacerta, o plimbare prin Naeni si vizita la Vulcanii Noroiosi.
Crama Lacerta – is it the place or the wine that makes everything so beautiful?
Am plecat din Bucuresti in jur de ora 09.00 pentru a ajunge in timp util la ora 11.00, cand aveam programata vizita si degustarea la crama Lacerta. Vizita trebuie programata in prealabil, fie telefonic, fie utilizand formularul disponibil in link-ul de mai sus.
Peisajul este idilic, o intindere de verde cat vezi cu ochii, vita de vie ce asteapta rasfatul soarelui si multa liniste. Un grup de bikeri se pregatesc sa descopere dealurile dinprejur, iar noi ne indreptam spre receptie. Cum sa-ti incepi mai bine ziua decat cu vin? :))
Personalul este foarte amabil, primitor si un zambet cum numai in concediu intalnesti. Vizita mi-a placut foarte mult, mi s-a parut foarte interesant sa vad la fata locului cum se prepara vinul – de la cules, sortare, fermentare etc. Aici totul se face cu multa pasiune, iar acest lucru se observa in tot: in frumusetea locului, in rabdarea cu care sunt oferite informatii de parca le-ar oferi pentru prima data si in calitatea vinului.
Am parasit crama cu certitudinea ca voi reveni si voi recomanda oricui sa-i acorde o sansa si bineinteles cu vin: doua sticle de licoare magica, un Cabernet Sauvignon delicios si un Blanc de Noir lejer.
Naeni, o plimbare pe creasta de deal
De la crama, cu si mai multa voie buna am plecat spre Naeni pentru a vizita Biserica dintr-o piatra, Grotele preistorice, Tabara de sculptura si Satul Dacic. Am ratat din pacate Chilia lui Ambrozie, insa voi o puteti trece pe lista.
Aveam alte asteptari pentru acest traseu, ma gandeam ca va fi o incursiune in trecut cu obiective interesante de vazut. Biserica este intr-adevar frumoasa, merita sa zabovesti pentru cateva momente macar pentru privelistea din spatele ei.
Grotele preistorice…nimic de vizitat, nu se intra, le-am descoperit oricum destul de greu.
Tabara de sculptura este o creatie recenta, facuta de un grup de copii. Este un loc frumos, pitoresc, dar ar fi fost si mai frumos fara rulote, fum de gratar si muzica de petrecere.
Nu am reusit sa identific satul dacic, desi gps-ul spunea ca sunt acolo.
Daca sunteti dornici de miscare, de o plimbare in natura acest traseu este perfect. Desi nu a fost ce asteptam sa gasesc, mi-a placut sa respir oxigen, sa ma deconectez de la urban si sa ma bucur de liniste.
Vulcanii Noroiosi, Paclele Mici (si Mari)
Din Naeni ne-am continuat drumul spre Castrul Roman Pietroasele, insa cum nu am gasit nimic, am plecat mai departe spre Vulcanii Noroiosi.
Primele sunt Paclele Mari si apoi Paclele Mici. Cum era destul de aglomerat si pentru ca Paclele Mari le mai vazusem, ne-am indreptat spre Paclele Mici. Pana la Vulcani se urca un deal pentru aproximativ 10 minute si apoi se achita o taxa de vizitare de 10 lei.
Spre deosebire la Paclele Mari, aici craterul Vulcanilor este mult mai mare, insa solul nu este atat de fragmentat, cu aspect selenar, precum la Paclele Mari.
M-am bucutat ca un copil de bolboroseli si noroi. Bineinteles ca nu m-am putut abtine sa nu „escaladez” si sa incerc cu degetul noroiul. Este foarte rece 🙂