Cum imi permit minim 5 concedii pe an

Nu m-as fi gandit sa abordez acest subiect, asa ca multumesc Scoala de bani pentru inspiratie 🙂

Cei care ma urmariti, stiti deja ca de cativa ani mi-am descoperit placerea (ca sa nu spun pasiunea) pentru calatorit. Si nu ma pot rezuma la un concediu pe an. Trebuie sa fie musai 2 la mare, in Grecia, si cateva city-breaks.

De fapt, daca stau sa ma gandesc bine si adaug si vizitele din delegatii, voi numara mai mult de 5 plecari pe an. Spre exemplu, anul acesta am vizitat in interes pur personal Atena, Napoli si Coasta Amalfi, Rhodos, Corfu si Budapesta. Promit ca voi scrie in curand si despre ultimele doua mentionari. In Romania, am vizitat tot in interes personal Alba Iulia, Cisnadioara si Cheile Zanoagei. La acestea adaug deplasarile in Albota, Delta Dunarii, Arad si Mondsee (Austria). Da, sunt datoare cu niste articole si aici 🙂

Si anul inca nu s-a terminat 🙂

Deci, cum fac de plec atat de des? In primul rand, este vorba despre prioritati si organizare. Atunci cand imi doresc ceva cu adevarat, nu ma las pana nu reusesc. Bineinteles, nivelele de independenta financiara si de cheltuieli imi permit aceste plecari. Plus ca, incerc sa fac economii pentru fiecare plecare in parte.

Nu te pot invata cum sa faci bani, dar pot impartasi cu tine cateva sfaturi din propria experienta atunci cand vine vorba despre realizarea visului de a vedea lumea:

1. Renunt la confort.

Desigur, as putea investi multi bani intr-un hotel de 4-5 stele, all-inclusive, calatorii cu curse de linie (nu low-cost). As fi foarte rasfatata, insa sentimentul nu-mi va ajunge 12 luni, pentru ca probabil ar fi singurul concediu pe care mi l-as permite intr-un an. Astfel, prefer hotelurile de 2 stele in Grecia si 3 stele in city breaks si intotdeauna caut variante de zbor low-cost. Diferenta de bani merge catre bugetul urmatorului concediu :).

2. Cheltui banii pe care ii am dupa ce am pus ceva deoparte. Nu pun ceva deoparte dupa ce am terminat de cheltuit.

De ce in aceasta ordine? Pentru ca niciodata nu-mi vor ramane bani pentru economii. Astfel, cu un obiectiv clar in minte (sau mai multe :p) pun bani deoparte si apoi cheltui suma cu care am ramas. Evident, daca nu ma descurc apelez intotdeauna la pusculita, insa doar pentru strictul necesar.

3. Gandesc pe termen mediu spre lung.

Imi setez obiectivele de calatorit in avans, cam cu un an inainte. Spre exemplu, deja stiu ca in 2019 voi vizita Ljubljana, as vrea sa ajung in nordul Spaniei, in Creta si poate in Skiathos. Intotdeauna las loc si pentru spontaneitati: poate un city-break in afara tarii sau o vizita pe meleaguri romanesti.

4. Newslettere, targuri de turism si bloguri de calatorii.

Sunt abonata la newsletter-ele diferitelor companii aeriene (Tarom, Wizz Air, Ryanair etc.) astfel ca aflu printre primii de reduceri si destinatii noi la tarife preferentiale. In plus, urmaresc blogurile de calatorit. dar si targurile de turism (nu merg in locatie, dar sunt conectata online la oferte – prin urmarirea site-urilor de specialitate).

5. Nu vreau oferte all-inclusive.

Pe langa acele kilograme in plus cu care ma voi intoarce acasa, cu siguranta, si pe care imi va fi fooooaaarte greu sa le dau jos, pachetul all-inclusive ma va costa mai mult decat daca as manca la restaurant.

Nu, nu sunt genul care sa cumpar de mancare din supermarket si sa gatesc atunci cand sunt in concediu. Nu gatesc nici macar cand sunt acasa, asa ca iti poti inchipui ca este exclus sa o fac atunci cand calatoresc :)) Insa nu ignora aceasta varianta, poti economisi bani frumosi astfel.

Pentru mine insa, este obligatoriu sa am mic-dejunul inclus. Un mic-dejun copios imi va fi suficient si pentru pranz, astfel ca voi cheltui bani pentru o singura masa, si anume cina.

Nu te pot invata nimic despre educatie financiara, pentru asta exista diferite institutii, cum ar fi BCR, insa sper ca metoda mea de a calatori sa te inspire.

Tu cum faci pentru a vedea lumea?

Disclaimer:

  • Acest articol a fost scris, cu intarziere ce-i drept :), pentru SuperBlog 2018.
  • Imaginea din header a fost preluata cu acordul BCR, ca urmare a participarii in cadrul probei din cadrul SuperBlog 2018.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s