Recunosc. Motivul principal pentru care am ales sa-mi petrec unul din concediile de vara in Rhodos a fost Colosul din Rhodos, una din cele 7 minuni ale lumii antice.
Adevarat este si faptul ca nu am gasit aici niciun Colos sau vreo urma de Colos. Doar legenda acestuia. Dar chiar si asa, mi-a placut.
Desi prima impresia a fost usor dezamagitoare, spre finalul vacantei, dupa ce am descoperit putin cate putin insula, a ajuns sa-mi fie foarte draga. Exista acest risc al dezamagirii atunci cand te interesezi despre un loc si citesti din ce in ce mai mult, vezi poze, imagini, auzi pareri si fara sa vrei iti creezi niste asteptari.
Nu stiu de ce, eu ma asteptam sa gasesc aici o frumusete izbitoare, mult verde in combinatie cu albastrul cerului si azuriul marii. Ei bine, verdele cam lipsea deoarece insula este foarte arida, albastrul cerului a fost mai mult gri, fiindca a plouat in fiecare zi (exceptand una sau doua din cele sapte zile). Azuriul marii in schimb nu a lipsit, ca doar vorbim despre Grecia.
Acum ca s-a terminat, pot spune ca sejurul a fost unul reusit. Am imbinat foarte frumos relaxarea de la plaja cu plimbari incolo si-ncoace. Este adevarat ca mi-ar fi placut sa am parte de mai multa leneveala la soare, insa nici miscarea nu mi-a stricat.
In Rhodos, poti vedea urmatoarele: Rhodos Town, Lindos, Ladiko Beach si Anthony Quinn’s Bay, Seven Springs Waterfall, The Valley of the Butterflies, Prasonisi, Castle of Monolithos. Sunt disponibile, de asemenea, o multitudine de excursii cu barca sau autocarul cu ajutorul carora poti descoperi insula, dar si imprejurimile ei.
Eu am ales sa fiu pe cont propriu si sa descoper insula ca un localnic. M-am folosit de transportul in comun si de propriile picioare 🙂 Am vazut Rhodos Town, Lindos, Ladiko Beach si Anthony Quinn’s Bay. Mi-ar fi placut tare mult sa ajung si la Prasonisi, dar n-a fost sa fie. Poate alta data.
Faliraki, statiunea de resedinta 🙂
Am fost cazata in Faliraki, la hotel de 3 stele, Hermes Studios. Nu, nu a fost de 3 stele, ci mai degraba de 1 stea jumate, insa a fost curat, iar proprietara foarte amabila, oferindu-mi multe informatii utile pentru plimbarile pe care aveam de gand sa le fac. Astfel, ca dupa prima zi, am inceput sa ma obisnuiesc cu idea. Sejurul l-am achizitionat de la Europa Travel, cu aproximativ 400 euro (cazare si transport cu avionul).
Langa hotel erau cele doua statii de autobuz (pentru directii opuse), precum si un restaurant cu mancare delicioasa, pe care il recomand cu drag – Mousikorama.
Statiunea nu m-a impresionat in mod deosebit. O strada lunga cu magazine de suveniruri si restaurante de o parte si de alta a ei. Plaja in schimb este perfecta…lunga si lata, nisip gri, iar apa numai buna de balaceala. Desi nu stiu sa inot, mi-a placut la nebunie ca nivelul marii crestea foarte repede, astfel ca faceam la propriu 3-4 pasi si apa imi ajungea la mijloc, iar dupa alti 3-4 deja era la baza gatului.
Rhodos Town si legenda Colosului
Din Faliraki ajungi in Rhodos Town cu autobuzul, care vine la ore fixe. Are mici intarzieri (~ 10 min), dar e bine sa fii in statie la ora la care scrie ca va ajunge. Da, in fiecare statie exista programul autobuzului. O calatorie costa 2,5 euro si dureaza aproximativ o ora. Exista si un alt autobuz, care pleaca de pe strada cu magazine de care va scriam mai sus, insa acesta opreste in dreptul multor hoteluri, iar calatoria dureaza mai mult de o ora.
Orasul Rhodos este fermecator. Va spuneam ca nu am gasit nicio urma de Colos. Nici macar un inscris la fata locului care sa spuna „Aici a fost candva Colosul din Rhodos”, insa din diferite poze care apar pe drum, am putut sa-mi imaginez cam cum arata si unde era pozitionat. Legenda spune ca acest Colos il reprezenta pe zeul grec al soarelui, si masura intre 32 si 36 m inaltime. Avea un picior pe o latura a portului si celalalt picior pe cealalta latura, iar vapoarele, pentru a ajunge in port si a acosta, treceau pe sub Colos. Se pare acesta s-a prabusit in urma cutremurului din 225 i.H si mai tarziu vandut unui evreu din Siria. In zilele noastre, nu se mai stie nimic despre aceasta statuie.
In orasul Rhodos, puteti vizita portul si observa morile de vant si va puteti pierde in cetatea veche, care este plina de viata. Multe stradute inguste, magazine, terase si muzee care pot fi vizitate.
Lindos
Lindos este un oras situat in sud-estul insulei si gazduieste o citadela, Acropolis. Drumul pana sus poate fi facut pe jos sau daca doriti o experienta inedita, pe spatele unui magarus (7 euro). Mai multe informatii despre oras si Acropolis puteti citi aici.
In Lindos am ajuns cu autobuzul, calatoria a costat 4 euro pe sens si a durat in jur de o ora si 20 de minute. Din statie, se ajunge sus la citadela in aprox. 15-20 minute, urcand pe stradutele orasului.
Lindos mi s-a parut mai scump decat Rhodos, atat in ceea ce priveste mancarea si bautura, cat si in ceea ce priveste suvenirurile. Dar ofera niste privelisti de vis, in special de sus din cetate.
Ladiko Beach si Anthony Quinn’s Bay
Cele doua sunt situate in apropiere una de cealalta. De unde eram cazata, am luat autobuzul si am rugat soferul sa ma lase la Anthony Quinn’s Bay. Calatoria a facut 1,5 euro si aproximativ 10 minute. Din locul in care am coborat, in vreo 30 de minute de mers pe jos am ajuns la plaja Ladiko. Destul de cochet locul, insa mult prea intesat de sezlonguri, pentru gustul meu. Am ajuns aici pe seara, astfel ca mai erau cateva persoane la plaja, insa in timpul zilei imi imaginez ca este foarte aglomerat, agitatie si galagie. Exact cum nu-mi place mie.
De la aceasta plaja la golf se ajunge tinand drumul drept si mergand in jur de 5 minute. In acest golf a fost filmat filmul The guns of Navarone, pentru cei care l-au vazut. Zona este foarte pitoreasca, stancoasa, dar la fel ca Ladiko, intesata de sezlonguri.