Concediu DIY in 5 pasi

Atunci cand imi planific concediile sunt 5 pasi pe care ii parcurg de fiecare data.

Prefer concediile de tip DIY pentru ca sunt in control si pot decid oricand si oriunde ceea ce doresc sa fac sau sa vad. Este un proces meticulos ce presupune ceva mai mult research, insa la final am satisfactia ca totul s-a intamplat exact cum am dorit eu. Sunt si situatii in care apelez la agentii, de regula cand vine vorba de concediile la mare. Dar nu despre acestea voi povesti mai departe.

Iata deci ce-i 5 pasi prin care imi planific concediile:

1. An nou, lista noua de destinatii

Pe la finalul anului, incep sa ma gandesc cam pe unde as vrea sa mai ajung in noul an. Si imi fac o lista nici prea lunga, nici prea scurta, numai potrivita pentru buget si pentru numarul de zile de concediu, bineinteles.

Anul acesta (2018) spre exemplu, voi merge sigur in Grecia – Atena si Italia – Coasta Amalfi. Pe langa acestea, in prezent investighez Rodos si ma voi interesa si de Budapesta si/sau Praga. Pe langa acestea, sigur vor mai fi escapade prin tara.

2. Rezervare avion

Primul lucru pe care il fac dupa ce m-am decis asupra unei destinatii este sa cumpar biletul de avion. Cu cat mai din timp, cu atat mai bine/ieftin.

Mie imi place caldura, astfel ca intotdeauna voi pleca in vacante in perioade calduroase – martie – octombrie.

Folosesc site-ul www.vola.ro pentru a identifica zborurile catre acea destinatie, precum si perioadele mai accesibile din punct de vedere financiar. Rezervarea o fac fie direct pe site-ul operatorului aerian, fie prin site-ul vola. Daca optati pentru acesta din urma, trebuie sa stiti ca exista o taxa de serviciu pe care administratorii site-ului o aplica. Am vazut taxe de 12 euro, dar si de 25, in functie si de numarul de escale, probabil.

3. Obiective turistice

Urmatorul pas este sa ma interesez de obiectivele turistice. De ceea ce imi doresc sa vizitez o data ce ajung la destinatie.

Incep cu o cautare pe google, care imi afiseaza foarte la indemana o lista cu cele mai cunoscute sau importante obiective turistice.

Obiective turistice google.ro

Pe cele care ma atrag, le bifez cu o steluta in google maps. Partea frumoasa cu google maps este ca o data ce ai bifat anumite locuri, el iti dezvaluie pe harta si alte obiective asemanatoare. Spre exemplu, daca ai marcat o biserica, el iti va dezvalui si alte biserici in zonele pe care le studiezi.

La final, harta orasului dorit va arata cam asa:

Obiective turistice Atena google maps

Folosesc google maps si pentru a ma deplasa intre obiectivele turistice, insa despre acest aspect voi povesti intr-un alt articol.

4. Cazare

O data ce mi-am facut si lista obiectivelor turistice, incep sa ma interesez de cazare. Eu folosesc site-ul www.booking.com pentru rezervari, iar www.tripadvisor.com pentru pareri si poze ale locatiei facute de turisti si nu de hotel. Ce hotel isi va promova locatia cu poze ce nu-i fac cinste, right? 😉

De cele mai multe ori, caut ca unitatea de cazare sa fie pozitionata in apropiere de gara pentru a-mi facilita deplasarea in oras, insa in special in afara orasului – catre alte orase invecinate sau catre aeroport; dar si in apropiere de obiectivele turistice pe care doresc sa le vizitez. In interiorul orasului incerc pe cat posibil sa ma deplasez pe jos, fara sa apelez la mijloace de transport in comun. Imi place sa iau pulsul orasului si sa fiu martor la agitatia sa.

Ma cazez intotdeauna la hotel, de minim 3 stele si cu mic dejun inclus. Primele doua cerinte sunt pentru ca imi confera o stare de siguranta, iar ultimul criteriu pentru ca imi ofera energie pentru o zi lunga 🙂 Nu sunt fan demi-pensiune sau all-inclusive, din simplul motiv ca imi place sa mananc de fiecare data in alte locuri. Doar asa pot sa descopar cu adevarat orasul.

Am optat de fiecare data pentru unitati de cazare ce permit plata la destinatie si anulare gratuita cat mai in apropiere de sejur. Acest lucru imi ofera flexibilitate si totodata oportunitatea de a schimba hotelul in cazul in care apare vreo oferta mai buna.

5. Bilete pentru transport si intrari la obiective turistice

Ultimul lucru pe care il fac este sa ma interesez de mijloace de transport in comun – spre exemplu, cum ajung de la aeroport la hotel sau cum ma deplasez din orasul X in orasul Y si sa rezerv calatoriile. Imi place sa fiu cat mai organizata, sa stiu in permanenta cum trebuie sa procedez mai departe si sa pierd cat mai putin timp la fata locului pentru detalii logistice/organizatorice.

Totodata ma interesez si de costurile obiectivelor turistice. In functie de preturi si buget de calatorie, din pacate la unele dintre ele va trebui sa renunt. De regula, intrarile la obiective le platesc la fata locului. Au fost si exceptii insa, cand a trebuit sa rezerv din timp pentru ca altfel nu as fi avut probabil nicio sansa sa intru (ex. Alhambra, Granada).

Acesti pasi nu reprezinta o reteta a succesului, insa functioneaza foarte bine pentru mine. Sper sa va ajute si pe voi in organizarea concediilor pe cont propriu. Spor! 🙂

*Header photo credit: https://pixabay.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s