Asta am vazut in cele 3-4 zile cand am fost in Hunedoara.
In Hunedoara am ajuns acum aproximativ 3 ani, intr-o mini vacanta, prilej de odihna si relaxare. Ne-am cazat la Geoagiu Bai, la Hotel Germisara. Ne-am bucurat de piscina incalzita, cea normala, dar si de masaj de relaxare.
A fost un concediu destul de reusit, in care am imbinat relaxarea cu plimbarile prin imprejurimi.
Am vizitat Cetatea Devei, care pe atunci era deschisa doar partial. Este impropriu spus ca am vizitat-o, deoarece, desi puteai urca pana sus cu ascensorul inclinat sau chiar pe jos (pe drumul vechi, urcand cele 113 trepte), o data ajuns sus…se cam termina vizita. Puteai doar admira privelistea, orasul de sus si cam atat. Cetatea era inchisa pentru turisti.
Am vizitat cateva castele atat din Romania, cat si din strainatate, iar acesta este cu siguranta printre preferatele mele. Este castelul regelului Ungariei medievale, Matia Corvin si nu se aseamana cu niciun alt castel din Romania. Acesta dateaza inca din secolul 14, iar astazi este deschis publicului larg, aici organizandu-se tot felul de evenimente. Tariful de vizitare variaza in functie de anotimp, astfel ca iarna costul este de 20 lei, primavara si toamna 25 lei, iar vara 30 lei. Exista si o taxa foto de 5 lei.
Un loc de pelerinaj vizitat din ce in ce mai des in ultimii ani, de catre cei cu credinta, in special in Arsenie Boca, aici fiind locul in care acesta a fost inmormantat. Lacasul de cult este situat intr-un loc pitoresc si, desi este vizitat de foarte multa lume, aici esti intampinat de multa liniste si natura.
Fosta capitala a Daciei romane ne intampina astazi doar cu cateva ruine si nu poti decat sa-ti imaginezi cum arata o data acest loc incarcat astazi de istorie. Conform site-ului cetatii, se pare ca descoperirile continua aici, la Ulpia Traiana, in anul 2011 fiind descoperita o locuinta a unui demnitar roman.