The sad thing about Dachau

Dachau este un orasel frumos si primitor, dar care ascunde o mare tristete – reprezinta primul lagar nazist de concentrare aflat pe teritoriul Germaniei.

Daca va aflati in Munchen, puteti vizita si acest loc. Eu asa am facut. Eram curioasa sa descopar ceea ce doar citisem prin carti sau pe internet.

Am fost acolo in octombrie 2016 si desi au trecut cateva luni bune, senzatia traita in acel loc este inca vie. Locul in sine inspira foarte multa pace, liniste si emana cumva o energie pozitiva. Probabil datorita multimii de oameni care a venit cu ganduri bune intr-un loc in care s-au intamplat atrocitati. Atunci, ca si acum de altfel, mi se parea foarte ciudata starea de liniste si calm pe care o traiam, fiind cumva in contradictoriu cu cele traite de  oameni nevinovati, in vremuri nu demult apuse.

Lagarul este astazi transformat intr-un muzeu ce pastreaza vie amintirea celor chinuiti, maltratati, abuzati, si ucisi. Am vazut si am citit despre cum erau tratati, despre experimentele medicale/chirurgicale (nu existau doctori, iar daca o persoana avea nevoie de ingrijiri medicale sau chiar interventii chirurgicale, aceastea erau realizate de detinuti, indiferent daca aveau sau nu pregatire in domeniu), despre obiectele cu care erau batuti, despre povestile privind „centrul de reabilitare” lansate in presa, si nu in ultimul rand am vazut crematoriul si am citit despre ritualul prin care oamenii erau ucisi.

Peste 200.000 de persoane din peste 30 de tari au fost inchise in lagarul de la Dacau. Acesta a functionat din 1933 pana in 1945. 12 ani de cruzime, durere si moarte.

 

Dachau a fost si este o experienta de neuitat. Nu imi pare rau ca am fost acolo, insa nu as mai merge inca o data. Este foarte greu de crezut si imaginat ca pot exista pe lume minti atat de bolnave incat sa poata comita asemenea cruzimi. Si toate erau planuite pana la ultimul detaliu si executate cu un scop clar definit.

Această prezentare necesită JavaScript.

Un gând despre „The sad thing about Dachau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s